Откриха официално ТЕЦ “AES Гълъбово”

STZAGORA.NET

Моментът на прерязването на лентата

*

Днес официално стартира търговската дейност на американската ТЕЦ „AES Гълъбово”. Лентата на площадката на централата прерязаха премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик, президентът на AES Пол Ханрахан, изпълнителният директор на AES България Питър Литгоу и мениджърът на централата Рой Рийд.

„Имайки предвид размера и сложността на този проект, успешната му реализация неминуемо е показателна за способността на България да привлича и осъществява чужди инвестиции”, заяви министър-председателят. „След толкова проблеми и много усилия имаме повод да се зарадваме – турбините работят, български въглища, нови работни места – пример за подражание в екологията”, обобщи Борисов.

„AES оперира в цял свят, но избра България. Това е още едно доказателство, че нашите две правителства работят близко и добре”, каза в приветствието си посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик.

„Това е единствената централа у нас, която покрива всички изисквания за екологична експлоатация и е пример за инвестиция в съответствие с принципите на устойчивото развитие”, обобщи екоминистър Караджова.


На стойност от 1,3 милиарда евро ТЕЦ „AES Гълъбово” е най-новата топлоелектрическа централа в България и е най-големият инвестиционен проект в страната през последните 20 години. Финансирането е осигурено от консорциум от 29 местни и международни банки, основните от които са Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), BNP, ING и Credit Agricole CIB.

Централата с нетна мощност от 600 МВ ще изкупува около 30 процента от продукцията на “Мини Марица-изток” ЕАД и ще осигурява около 9 процента от инсталираната енергийна мощност на страната.

Като допълнителен ангажимент към българското правителство AES България финансира и изгради собствено Съоръжение за депониране на отпадъците на стойност 93 млн. евро, което ще работи по най-безопасните стандарти на индустрията.

Освен че допринася за икономическото оживление и за устойчивото развитие на региона, AES инвестира и в различни социални и екологични инициативи чрез програмата си за корпоративна социална отговорност. По време на изграждането на проекта бяха създадени средно 2000 работни места на месец и бе оказана подкрепа на местния бизнес чрез договори с 400 български подизпълнители. В експлоатационната си фаза централата ще осигурява около 360 постоянни работни места и още около 2400 допълнителни работни места в секторите на доставчиците.


На откриването присъстваха и евродепутатът Илиана Иванова от ЕНП (ГЕРБ), народните представители Живко Тодоров и Иван Колев, заместник-областните управители Галина Стоянова и Димитър Драчев, партньори и дипломати. След церемонията по откриването официалните гости направиха кратка разходка из централата и разгледаха инсталираните мощности от най-ново поколение.

* * *

Премиерът откри новата ТЕЦ “AES Гълъбово”

Новата ТЕЦ “AES Гълъбово” бе открита официално на 3 юни. Лентата прерязаха премиерът Бойко Борисов, американският посланик Джеймс Уорлик, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, президентът на AES Пол Ханрахан, изп. директор на AES България Питър Литгоу и изпълнителният директор на централата Рой Рийд.

“Стартирането на търговската дейност на ТЕЦ “AES Гълъбово” е голямо постижение както за България, така и за AES”, каза Пол Ханрахан, президент и главен изпълнителен директор на компанията. По думите му успехът на инвестицията се дължи на три фактора – екологичност, енергийна сигурност за България и положителен ефект върху развитието на икономиката на страната, а завършването на проекта е доказателство, че България е добро място за инвестиране. Той припомни, че освен в топлоелектрическата централа, компанията е инвестирала у нас и във ветропарк край Каварна, и добави, че до края на годината възнамеряват да инвестират във възобновяеми енергийни източници още 20 млн.евро.

“България заслужава инвеститори като AES, които не търсят само бърза печалба, а дългосрочно сътрудничество и благоприятно въздействие върху икономиката на страната”, подчерта посланикът Джеймс Уорлик. Той увери присъстващите, че благоприятното сътрудничество между двете държави ще продължи.

“За мен е голям шанс да присъствам на откриването на нова голяма термична централа, защото това не се е случвало в последните 30 години”, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и добави, че инвеститорите са взели под внимание всички изисквания на държавната и местната власт. Според министъра на околната среда и водите Нона Караджова, това е единствената голяма централа, която не само няма проблеми с екологичните изисквания, а е ориентирана както към спазване на сегашните изисквания на законодателството, така и към новите европейски директиви. “Това е единствената ТЕЦ, която е готова да посрещне изискванията за нови индустриални емисии през 2017 година”, добави тя.

Така 5 години след първата копка, направена на 6 юни 2006 година, ТЕЦ “AES Гълъбово” влезе официално в търговска експлоатация. Досега в изграждането й са инвестирани 1.3 млрд. евро, с което тя оглавява класацията на инвестициите у нас за последните 20 години.

Финансовият меморандум за 70 на сто от инвестициите, осигурени от консорциум от 29 банки, между които CALYON, ING Bank, BNP Paribas, EBRD, беше подписан на 7 декември 2005 година в Гранитната зала на Министерския съвет. Останалите 30 на сто са собствени средства на инвеститора.

Централата е с два блока по 335 мегавата инсталирана мощност – общо 670 (нетно 600 мегавата). Тя ще изкупува около 30 на сто от въглищата, добивани годишно от “Мини Марица-изток”, и ще осигурява около 9 на сто от инсталираната енергийна мощност на страната. Годишно ще се произвеждат около 4.1 млрд киловатчаса електроенергия, за изкупуването на която е сключен 15-годишен договор с Националната електрическа компания.

В момента двата блока работят с общо натоварване от 420 мегавата. Очаква се в края на юли да се премине към етап с по-високо натоварване – от 250-270 мегавата на блок, а в края на годината да бъде достигната пълна мощност. Допълнително е изградено и Съоръжение за депониране на отпадъците, в което са инвестирани 93 млн. евро. Сключеното споразумение за сътрудничество с община Гълъбово пък предвижда за социални проекти да бъдат отделени 8 млн.лева. Преди две седмици започна рехабилитацията на улиците в центъра на Гълъбово, за което ще бъдат изразходвани около 1.4 млн. евро. По време на изграждането на централата са създадени средно 2000 работни места на месец и бе оказана подкрепа на местния бизнес чрез договори с 400 български подизпълнители. В експлоатационната си фаза централата ще осигурява около 360 постоянни работни места и още около 2400 допълнителни работни места в секторите на доставчиците.

Таня ИВАНОВА
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн