17 юли 2011 г.

Бъдещето на ядрената енергетика 2

Преди време покрай отказа от ядрена енергетика на Италия, Швейцария и Германия писах, че ядрената енергетика има сериозни финансови и технологични проблеми, които правят производството на ядрена енергетика не толкова атрактивна за инвеститорите и правителствата по света.


Междувременно научихме няколко показателни новини за бъдещето на ядрената енергетика.

Кувейт се отказа от плановете да построи четири ядрени реактора, това съобщи външният министър на Кувейт Dr. Mohammad Al-Sabah.

На специално организирана пресконференция Японският премиер Наото Кан заяви, че и Япония също е взела решение постепенно да се откаже от ядрената енергетика. Малко неочаквано за премиер на страна с големи традиции и силно зависима от ядрената енергетика, на тази пресконференцията бяха изказани много силни думи.

"Ние ще се стремим да допринесем за едно общество, което може да съществува без ядрена енергия"

„Опитът ни след инцидента от 11 март показва, че рискът при ядрената енергия е прекалено голям. Той включва технология, която не може да бъде контролирана съобразно съвременните схващания за безопасност“

Енергийният министър на Франция, страната с най-голям относителен дял ядрена енергия 80%, страната най-зависима от ядрената енергетика, страната която се смята за най-големият защитник на ядрената енергетика Eric Besson обяви, че и Франция проучва възможността за съкращаване или пълно прекратяване на ядрената енергетика в страната.

Защо се стигна до този мащабен отказ от ядрената енергетика? За някои причини вече писах. Сега че ви запозная с едно друго събитие от миналата година което допринесе за тези трудни решения.

За разлика от Фукошима която имаше голям отзвук в обществеността, едно друго събитие, Stuxnet разтърси специалистите в областта на ядрената енергетика.





Stuxnet е първият зловреден код (malware), който шпионира и саботира индустриални системи и първият, включващ programmable logic controller rootkit (rootkit осигурява привилегирован, невидим за администратора, достъп до компютър). Червеят Stuxnet съдържа зловреден код, създаден да атакува контролери PLC (programmable logic controller) на SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) системата на Siemens. Веднъж заразили промишлените контролери той дават фалшиви данни от датчиците на операторите и така не дават възможност за реакция, а в същото време се стреми да създаде условия за промишлена авария. Най-засегнати от Stuxnet беше Иран, където бяха заразени центрофугите им за обогатяване на уран и АЕЦ "Бушер", но заразени промишлени контролери бяха засечени в целият свят. Появиха се съмнения, че някои странни аварии в ядрената енергетиката на Великобритания също са свързани със Stuxnet.

Специалистите по компютърна сигурност знаят, че няма напълно надеждна защита срещу подобни заплахи. Това е само началото, веднъж взели на мушка ядрената енергетика, тези заплахи ще се разрастват, зачестяват и ще стават все по-опасни и трудни за откриване и защита.

Естествено не само ядрените централи са застрашени от Stuxnet, но авариите в ядрените електроцентрали струват десетки, ако не и стотици пъти повече от всяка друга промишлена авария. Експертът от икономическото министерство на Германия Хелге Толксдорф преди месец в София заяви:

Авария в АЕЦ "Козлодуй" или новата АЕЦ "Белене" ще означава България да фалира, щетите ще са по-големи от БВП на страната. Според него при пълно застраховане на риска цената на електроенергията от атомните централи у нас ще надхвърли 14 евроцента на киловатчас.

Това изказване на експерт от икономическото министерство на Германия показва и истинската причина Германия да се откаже от ядрената енергетика.

Именно Stuxnet, който засегна най-вече електрониката произведена от Siemens и огромният застрахователен риск бяха основните причини Siemens, на цената на колосални загуби да преосмисли участието си в ядрената енергетика и да се оттегли от споразумението с руската компания "Росатом".

Няма коментари:

Публикуване на коментар